Sivut

Samin blogi: Sekalaista höpinää suomalaiselta pyöräilijältä, tekstit lähinnä sitä mitä sylki sattuu suuhun tuomaan. Varoitus, sisältää avautumista ja pessimismiä.

maanantai 7. toukokuuta 2012

Pyöräilysanastoa ja epämääräistä avautumista

Välillä allekirjoittaneen blogiteksteissä vilahtelee muutamia oudon näköisiä sanoja ja lyhenteitä, joten ajattelin, että voisin yrittää selittää lukijoille mistä on oikeasti kysymys. Samalla oikaistaan myös muutamia harhakuvia, joita pyöräilyn ystävillä saattaa päässään olla.

Ammattipyöräilijä = Henkilö, jolla on sopimus WT,PCT tai CT tason tallin kanssa ja saa siis palkkaa ajamisesta
Continental Team = CT = ei rengasvalmistaja, vaikka niinkin voisi luulla, vaan kyseessä on kolmannen tason ammattilaisjoukkue, esimerkiksi Rabobank Continental
Grupetto = kärkiryhmästä jäänyt pyöräijöiden joukko, joka ei enää kiirehdi mihinkään, jämäsijoituksia siis tiedossa
Hatka = irtiotto
Peloton = pääjoukko
Pro Continental Team =  PCT = 2. korkeimman tason ammattilaisjoukkue, esimerkiksi Matti Helmisen Landbouwkredit-Euphony
UCI  = kansainvälinen pyöräilyn kattojärjestö
UCI 1.X = UCI:n alainen yhden päivän pyöräilykilpailu
UCI 2.X = UCI:n alainen vähintään kaksi päivää kestävä etappikilpailu
World Tour Team = WT = korkeimman tason ammattilaisjoukkue, esimerkiksi Jussi Veikkasen FDJ - BigMat

Em kilpailuissa X:n paikalla on omissa kilpailuissa 1 tai 2. Ensimmäiseksi mainittu tarkoittaa ammattilaiskisaa ja esimerkiksi UCI 1.1 tarkoittaa yhden päivän ammattilaiskilpailua, johon saavat osallistua vain maajoukkeet sekä ammattilaisjoukkueet (WT,PCT,CT). Jälkimmäinen taas tarkoittaa kisaa, johon voi osallistua seura sekä maajoukkueita ja Continental talleja. Myös järjestävän maan Pro Continental tallit voivat ajaa kisan, mutta UCI 1.2 tai 2.2-kisoihin WT-talleilla ei ole asiaa.
Kisojen taso vaihtelee jonkun verran, mutta joka tapauksessa vauhti on kovaa ja esimerkiksi Suomen kisojen kanssa yhtäläisyydet ovat lähinnä siinä, että ajetaan kisaa ja alla on pyörä. Muuten kisat ovat järjestelyiltään, tasoltaan, matkaltaan ja vauhdiltaan aivan eri luokkaa.


Nyt päästään sitten ehkä herkullisimpaan asiaan, joka itseänikin koskee ja se tuntuu aiheuttavan paljon vääriä mielikuvia. Kyseessä ovat siis suomalaiset ajajat (Paavo&Mikko Paajanen, Matti Manninen ja allekirjoittanut), jotka ajavat kisaa ulkomaalaisissa joukkueissa, mutta eivät ole ammattilaisia! Kun suomalainen ajaja lähtee ulkomaille niin monelle tulee heti glamourinen harhakuva, että kyseessä on ammatikseen ulkomailla ajava pyöräilijä. Viime viikonloppuna kuulin useammasta suusta, että olen ammattipyöräilijä !?? Totuus on kuitenkin monella tapaa todella kaukana tästä.

No lähdetäänpä tutkimaan tilannetta hieman tarkemmin. Opiskelen tällä hetkellä ammattikorkeakoulussa ja en käy töissä, mutta tietysti massiiviset Kela Racing Teamin sponsori€urot kolahtavat tilille aina kuun neljäs päivä. Henkilökohtaisia sponsoreita ei ole, jos vanhempia ei lasketa mukaan ja rahaa ei tule kotimaiselta eikä ulkomaiselta tiimiltä. Toisin sanoen siis rahaa ei tule oikein mistään ja lähes kaikki maksetaan omasta pussista. Ei kuulosta kovin ammattilaiselta, kun rahaa menee enemmän kuin tulee ja palkkaa ei saa euroakaan! Eikä ole edes sopimusta ammattilaistason tiimin (WT,PCT tai CT) kanssa, joten eivätköhän kaikki osaa vetää tämän jälkeen oikean johtopäätöksen sen suhteen, että onko allekirjoittanut ammattipyöräilijä. Tähän voisi vielä lisätä kaikenmoista avautumista vähän kaikesta pyöräilyyn ja rahaan liittyvästä, mutta tekstistä voisi tulla turhan pitkä ja katkerahkon makuinen, joten jätän ylimääräisen tilityksen välistä. Joskus voisi kuitenkin hieman valottaa, että minkälaista luksuselämää monet amatööripyöräilijät oikein viettävät.

Ja ainiin, unohtui viime blogitekstissä mainita, etten ajakaan 14.5 alkavaa Olympias Touria (UCI 2.2), koska vatsaongelmien kanssa painiminen jatkuu edelleen ja sen takia hemmetin rankkaan etappiajoon on aivan turha lähteä, kun tietää ettei ole 100% iskussa. Ottaa kieltämättä vähän pannuun, mutta ei auta itku markkinoilla!

2 kommenttia:

  1. Vituttaa kun tollaset ammattilaiset vie pytyt ja naiset :) Jos olisin rahamies, sponsoroisin sua ja pyöräilyä. Ehkä jonakin kauniina päivänä.

    VastaaPoista
  2. kaveri puhuu asiaa! kisoja tulee ja kisoja menee. tsemppiä, kyl se siit viel loksahtelee!

    VastaaPoista